Hoppa till sidans innehåll

Klubblags EM i Rankweil


Jolo PC representerade Sverige i klubblags EM 2008. Mikael Bergman, Fredrik Görander, Johan Wingårdh och Robert Dimmlich var med i laget. Här är deras dagbok. 

 

7 september

Klubblags-EM i Rankweil är nu avgjord. Black Eight Linz från Österrike vann över Dijkjes FM Tornados från Holland (de som slog ut oss). Österrikarna hade duktiga spelare och bland annat den namnkunnige Vilmos Foldes inlånad från Ungern.

 

Ange alt-text här.

 

 

Tack alla ni som följt med och hejat på oss! Vi som åkte ner, åkte med små förhoppningar, men presterade bland vår bästa biljard någonsin. Atmosfären, motspelarna, vår laganda och borden gjorde att vi alla i laget var riktigt taggade. Micke spelade fantastisk 8-ball, liksom Fredrik gjorde. Vi fick se dem göra lägg på bord som får svenska tight-pocket bord att framstå som hinklådor. De löste problem som många av våra elitspelare inte gör och klarade av trycket att sätta matchbollar. Johan visade i sina matcher att han håller svensk elitklass – konsekvent stabilt spel (vi fick se ett skit-set mot Lichtenstein, men det var nog också allt). Robert förlorade förvisso tre av fyra matcher, men mot spelare av hög klass. Rico Diks (från Holland, vars lag blev två) förlorade bara ett set under hela tävlingen – och det tog Robert från honom. 

 

Det stärkte det både vår laganda och vilja att prestera att vi fick spela mot duktiga spelare, två möten på ”TV-arenan” samt att folk följde med här hemma. Det blev både kul och viktigt att skriva dagbok. Hoppas nu att vi alla fyra kan hålla uppe vår prestationsnivå ett tag och visa upp det på hemmaplan!

 

En lite kul detalj är att vi placerade oss 9:a – lika bra eller bättre än alla svenska lag tidigare placerat sig så långt tillbaka som EPBF’s arkiv kan visa. Vi är mycket nöjda med vårt resultat.

 

Robert (vid tangentbordet), Johan, Mikael och Fredrik.

 

5 september

Nu är fjärde omgången mot holländarna klar. Med sig har de Ricko Diks, Tom Storm, en duktig belgare och holländska mästaren Mi-Len (och dessutom en bra extra spelare och en coach). Tyvärr åkte vi ut med 0-3.

 

Fredrik spelade 8-ball igen och var inte helt i bästa form (han kände av en förkylning) men spelade stundvis exellent biljard och vann andra set samt hämta upp sista från 0-3 till 3-3. Tyvärr missade han sin sista boll på sista lägget. Mi-Len rensade därefter av...

 Ange alt-text här.

Robert spelade 9-ball och fick möta Ricko Diks. Första setet missade Rico bara en boll och Robert var lite nervös. Andra set kämpade Robert och nervösiteten försvann. Han gjorde i stort sätt lägg när han kom in och vann andra set med 5-4. I tredje set fick Robert boll i hand dels på femman, dels på sexan. Han överspelade och kom ur position. Tyvärr försvann en bra chans att ta en match och Rico vann sista set.

 Ange alt-text här.

Johan satte igång sin match mot Storm. Bordet visade direkt att man inte kan slarva eller tappa fokus det minsta. Bollarna högg flera gånger för Johan och Storm avslutade utan pardon första set med 5-3. I andra set höll Johan koncentrationen och gick upp till 3-3. I femte lägger kommer han nära sexan och skall lyfta kön. Han kixar och Storm vill ha det till faul, men efter en stund spelar han läget och vallar i sexan och tar nian. Lägget senare spelar han överskruv på en sju som ligger nära hål - sjuan går men vita följer i (hålen är riktigt tighta, men när vit är nära tycks de större igen...). Johan förlorade sista set med 3-5.

 

Mikael spelade 8-ball och fick möta belgaren. Belgaren spelade mycket koncentrerat och la precisa efterlägen. Han vann första set med 4-0. I andra set vid ställning 3-1 till belgaren, gav Micke upp efter att Johan och Storms match var avslutad.

 

Där tar väl sagan slut, men vi kämpade mycket väl och hade kontakt hela tiden faktiskt. Hade vi kunna knyta ihop de två första matcherna hade vi åtminstone fått spela Shoot out. (Holländarna fick göra det första speldagen och vann med mycket små marginaler då. Storm fick göra nio åttor i rad innan han tog hem segern).

 

Hoppas att det har varit kul att läsa och följa med i vår resa. Vi har haft riktigt roligt, bra sammahållning och fått viktig internationell erfarenhet. Trots de tighta hålen spelade alla i laget mycket bra och har gjort en imponerande insats. Tjeckiens lag som vi slog ut var exempelvis mycket erfarna och meriterande (alla deras spelare hade nästan spelat EM och Roberts motståndare hade gjort 202 i 14:1).

 

Nu tackar vi för oss - och använder vår sista dag till rekretation, lite biljard, lite öl och snacka skit. Vi har för övrigt också fått "nicknames" och de kommer vi självklart att publicera vid tillfälle.

 

Rankweil over and out...

 

4 september

Tredje omgången är klart - och vi är vidare! Denna omgång mötte vi Lichtenstein och på papperet skulle det bli en hyggligt lätt match - men inga motståndare är egentligen lätta här.

 

Fredrik spelade 8-ball igen (eftersom han gjort en stabil insats i tidigare match). Han dominerade totalt och vann enkelt med 2-0 i set. Bra spel! Vi fick dock "korridorborden" och folk gick förbi ganska ofta. Toaletten ligger tyvärr längst in i hallen. (Lagen för sämsta "biljard-etiketten" går till turkarna - de kan ställa sig precis bredvid och pratade i grupp).

 

Johan spelade 9-ball och förlorade första set. Sämre än så här har vi inte sett Johan spela på år och dar. Han missade nästan allt och några nior. (Idag tänkte vi lura av honom pengar) Men sen så skärpte han upp sig rejält. Han tog de två nästkommande seten utan konkurrens.

 

Mikael fick spela 8-ball igen eftersom även han såg trygg ut i morse (förutom sista sjuan kanske). Han spelade igen stabilt men fick egentligen inget motstånd. Han vann två raka set med 4-0, 4-0. 

 

Robert spelade 9-ball parallellt och förlorade första set men tog andra med bra grundspel. Vid tredje set vann Mikael sin match och då gav motståndaren upp.

 

Batterier i kameran börjar att ta slut...:-(

 

****************************************

 

Andra omgången fick vi möta det tjeckiska laget. Johan körde 9-ball och spelade väl inte på sin högsta nivå. Missade två nior men lyckades säkra 2-0 i set. Vi fick spela på centercourt igen (hoppas att ni fick se lite biljard över nätet).

 Ange alt-text här.

Parallellt spelade Fredrik 8-ball. Fredrik fick tufft motstånd med spelade stabilt och vann med 2-1 i set. Fredrik gjorde många bra stötar och rensade flera 8-ball lägg. Och det är starkt på det här borden! (Mitt i en stöt ställde sig en tjeck och tog bild på Fredrik och precis i stötögonblicket gick en blixt av i Fredriks direkta synfält. Bollen högg, men motståndaren insåg pinsamheten och återplacerade bollarna - Fair play :-)

 

Vid nästa spelomgång spelade Robert 9-ball och spelade klockrent i första set. Andra set så tappade han lite fokus och förlorade. Tredje och sista set gick han upp i ledning med 3 -0 men därefter följde torra sprängningar och motståndaren fick bra med medrull. Matchen slutade med vinst för tjecken med 2-1. 

 

Micke spelade bra spel i sin match och tog första set med 3-2. Tight spel men motståndaren bjöd in ibland. I andra set fick vi oss en riktig rysare. Vid ledning med 3-2 till Micke får han boll i hand och börjar att pendla mot motståndarens bollserie. Vi hostar lite och Micke upptäcker sitt misstag i tid men blir nog lite störd och missar tredje bollen och tjecken reducerade till 3-3. Vid sista lägget så är Micke inne först, sen tjecken som missar åttan. Micke får ett läge där hans sju hamnar mycket nära hål men med vit ur läge. Vi på läktaren tänkter "safe", men Micke går på att nacka den. Han trycker till och träffar sjuan men missar hål - fast dubbelknackar i den och får läge på åttan! Han sätter den och vi slipper spela "Shoot out!" Tack för det Televerket!"

 Ange alt-text här.

3 september

Nu har team Jolo spelat sin första match. Formatet är dubbelcup och det innebär att det inte kan bli "lika" (läs mer länge ner ). Vår första match blev mot ett tysk lag som var duktiga men inte övermänskliga. Vi förlorade tyvärr den matchen med 0-3.

 

Johan spelade 8-ball och spelade stabilt upp till 2-1, därefter tappade han lite fokus och missade. Då skärpte tysken till sig och ryckte upp sitt spel ordentligt. Johan förlorade med 0-2 i set.

 

Bredvid spelade Micke 9-ball och gjorde många bra långskott men missade några lättare stötar. Motståndaren var rena siktmaskinen men darrade på manschetten och missade två nior. Trots det fick Micke se sig besegrad med 0-2 i set.

 

Andra omgången spelade Fredrik 8-ball och gjorde ett stabilt intryck. Bra teknik och fokus. Fredrik vann första set med 4-3 men beslutade att avsluta sin match när Jolo förlorat totalt tre matcher.

Ange alt-text här.

Parallellt spelade Robert 9-ball och efter första sprängning gjorde boll och låda. Motståndaren var dock obeveklig och vann med två set. Han missade en boll på hela matchen och det var en vallstöt. (Han var djävligt bra, OK?)

Ange alt-text här.

Hallen är mycket bra, organisationen bra och stämningen hög. Hålen på borden är dock mycket små och att trycka till bollen det minsta betyder nästan säkert att det hugger ut. Mycket små marginaler och det gäller att ligga på topp om man skall kunna rensa en låda. Borden är knackade men man har lagt 9-ball knacket längre fram än vanligt (typ en decimeter). Här kör man också att en korrekt sprägning i 9-ball innebär att minst tre bollar går över kvarteret eller i hål.

 

En sista kuriosa och lite kunskap för er alla. Om det blir lika i en match, dvs 2-2 i vinster, så kör man shoot out. Det innebär att alla spelare i ett lag måste göra boll på sprängprick med vit på kvarterspricken. Om det blir lika efter det, så börjar man om och det blir sudden death. När man är närvös och det gäller mycket och att hålen är riktigt små - så är det inte helt enkelt.

 

Vi återkommer i morgon med fler nyherter.

 

2 september

JoloPC klubblag är på plats i Rankweil för klubblags-EM och har redan hunnit träna en dag. Biljardhallen heter Patrick's Canadian tavern och har tre snookerbord och cirka 20 poolbord. Borden är av mycket bra kvalitet men med tighta hål. Bra med utrymme och trevlig personal.

 

På en av väggarna hänger fem stora bilder på biljardspelare som vunnit Eurotour, tre av dessa är svenskar - Chamat, Niclas och Chamat! :-)

 

Vi tänkte försöka få till en sjätte bild! jsut nu lägger vi upp vinnartaktiken över en kopp kaffe. Vi återkommer snart med mer nyheter (och bilder).

 

Johan, Robert, Micke och Fredrik.

  

Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:47 Skribent: Robert Dimmlich

Postadress:
Stockholms BS - Biljard
C/o B Peterson, Jungfrudansen 98
17151 Solna

Besöksadress:
Biljardpalatset, Sankt Eriksgatan 52
11234 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46707402430
E-post: This is a mailto link